Airsoft | Wat is ...

Airsoft is een militaire simulatiesport waarbij 1:1 replica's van echte wapens gebruikt worden. Twee teams strijden tegen elkaar, maar in plaats van echte kogels worden er milieu vriendelijke 6mm balletjes gebruikt, de zogenaamde BB's. Het idee van airsoft is om zo realistisch mogelijk een echte strijd na te spelen. De sport word ook als oefening gebruikt voor militairen, zelfs de SAS en andere special forces maken er gebruik van tijdens trainingen in CQB (Close Quarter Batlle).

Aangezien de bb's toch een redelijke vaart hebben, zeker bij gas en electrische geweren, is veiligheid erg belangrijk. Het is dan ook verboden om zonder bril te spelen,de veiligheidsbril is verplicht! De sport is toegankelijk voor iedereen! Hoewel de prijzen van wapens behoorlijk hoog kunnen uitvallen. van 100€ voor een beginnersreplica tot 300 tot 400 voor een goede AEG.

Voor beginners raden wij dan ook ten sterkste aan jezelf te laten begleiden in de aankoop van een nieuwe of tweedehands replica. Net als in veel andere sporttakken zijn er ook hier zaken die enkel uit zijn op snel geldgewin en weinig tot geen aandacht geven aan de service. Hierdoor zien wij helaas mensen afhaken na technische problemen en allerhande. Laat je informeren voor je koopt. Ook de keuze van replica is erg afhankelijk van je speelstijl en waar je gaat spelen. Ook hier geven we het advies om te kijken en testen alvorens te kopen.

Bij veel mensen wordt onmiddelijk de vergelijking gemaakt met paintball. paintball is eigenlijk nauwelijks te vergelijken met Airsoft gezien paintball veel minder realistisch wordt gespeeld. Tevens is de impact en de massa van de BBs vele malen kleiner dan die van een paintballkogel en is het bereik veel groter. Hierdoor is men puur aangewezen op de fair play van de ontvanger van de BB. Eveneens worden naarmate het niveau ook de evenementen realistischer en groter zoals bijvoorbeeld het jaarlijkse Berget event in Zweden waar honderden deelnemers gedurende 5 dagen 24/24 uur een wedstrijd uitvechten.

Technische informatie:
Er is vandaag de dag een hele grote selectie airsoft replica wapens beschikbaar gebaseerd op zowat alle bestaande modellen en variaties van wapens. Maar hoe deze replicas nu te gebruiken? Er zijn drie verschillende soorten pistolen: electriciteit,gas en een handmatig vuur systeem. Het mechanisme werkt eigenlijk heel simpel. Je spant de veer, deze veer haakt als hij volledig gespannen is. Bij het overhalen van de trekker schiet deze veer met een grote kracht langs een zuiger. De zuiger zorgt voor luchtdruk die de BB met een grote vaart wegschiet. De exacte configuratie is natuurlijk afhankelijk van elk soort geweer.

Airsoft replica wapens schieten vrijwel allemaal standaard van af +- 276 voet per seconde, wat ongeveer neerkomt op +- 95 meter per seconde. Met electriciteit en gas mechanismen kan je ongeveer 30 tot 50 meter nauwkeurig schieten. Zowat alle organisatoren hanteren een maximum snelheid van 350 fps met 0.20 gram bb's met uitzondering van de specifieke snipergeweren die harder mogen maar waar men per schot een handeling moet uitvoeren.

Veel fabrikanten is het gelukt om onder licensie deze wapens na te mogen maken volgens 100% identiek design, inclusief logo's, trademarks etc. Meestal passen er ook veel echte onderelen en accesoires op (kijkers, standaarden etc.) en kan je op deze manier een replica toch nog personaliseren.

Text bij Flanders Airsoft Squat

RSS feed